1. Voorwerp
1.1. De huidige algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle offerten, aannemings-, verkoop- en verhuurovereenkomsten, met of zonder levering van materiaal & diensten onderschreven tussen, enerzijds PREVENTO MANAGEMENT of elke persoon voor wie zij zich in de plaats zou stellen, hiernagenoemd de opdrachtnemer, de verkoper of de verhuurder en anderzijds, elke natuurlijke of privaatrechtelijke rechtspersoon, hierna genoemd de klant, opdrachtgever of koper. De klant erkent deze voorwaarden te aanvaarden op het ogenblik van de bestelling zonder enig voorbehoud en niettegenstaande andersluidende bestelvoorwaarden van de klant. De aanneming- en verkoopvoorwaarden zullen niet gewijzigd worden door strijdige bedingen in de aankoopvoorwaarden van de klant. Voorwaarden van de opdrachtgever zijn niet van toepassing tenzij anders uitdrukkelijk overeengekomen, ook indien de opdrachtnemer ze niet uitdrukkelijk tegenspreekt.
1.2. Onderhavige voorwaarden zijn mede gemaakt ten behoeve van de bestuurders, zaakvoerders en werknemers van de opdrachtnemer alsmede van de door haar ingeschakelde derden.
1.3. Deze voorwaarden, desgevallend aangevuld of gewijzigd door bijzondere voorwaarden, bepalen de wederzijdse verplichtingen van de opdrachtnemer en de klant in het kader van de uitvoering van de overeenkomst en eventuele bijvoegsels.
1.4. De klant moet de opdrachtnemer op de hoogte brengen van zijn intentie om zich te beroepen op zijn eigen aankoopvoorwaarden, voor de offerteaanvraag en voor de overhandiging van de offerte. Bij gebreke hieraan, en zelfs wanneer deze aankoopvoorwaarden bij de bestelling gevoegd worden, zullen de huidige voorwaarden voorrang hebben op deze van de klant, en wel te verstaan dat alle wijzigingen of afwijkingen die door onderling akkoord worden bepaald moeten worden opgenomen in de bijzondere voorwaarden of het voorwerp uitmaken van een geschrift aanvaard door de beide partijen.
1.5. Ingeval er zich een tegenstrijdigheid of onwettigheid voordoet, of indien een actuele of toekomstige in kracht getreden wetswijziging de aanpassing van een clausule van de overeenkomst noodzakelijk maakt, zo zal deze tegenstrijdigheid of onwettigheid beperkt blijven tot die clausule en de geldigheid van de overeenkomst niet aantasten.
1.6. In geval van tegenstrijdigheid of nietigheid van een clausule zullen partijen ernaar streven om zulke clausule te vervangen door rechtsgeldige die naar de geest en de intenties van de partijen het dichtst aansluit bij de oorspronkelijke bedoeling van de partijen. Indien zij hierin niet slagen, blijft de nietige bepaling zonder uitwerking tussen de partijen, tenzij het een element betreft waarvan een partij te kennen heeft gegeven dat het een wezenlijk element voor haar wiltoestemming betreft, in welk geval die partij het recht heeft om de overeenkomst te ontbinden overeenkomstig het vermelde artikel.
2. Opmaken van de offerte – optietermijn
2.1. De opdrachtnemer maakt zijn offerte op, op grond van alle schriftelijke gegevens die aan de opdrachtnemer werden overgemaakt door de klant. Deze gegevens worden geacht juist en volledig te zijn.
2.2. De gewichten, afmetingen, hoeveelheden, bekwaamheden en andere gegevens op de documenten die aan de offerte gevoegd zijn, zijn slechts ten titel van aanduiding gegeven en verbinden de opdrachtnemer slechts in geval van uitdrukkelijke vermelding in de bijzondere voorwaarden.
2.3. De opdrachtnemer zal in de bijzondere voorwaarden een termijn bepalen voor de aanvaarding van de offerte. Bij gebreke hieraan is de offerte geldig gedurende 30 dagen, te rekenen vanaf de datum van opstelling.
2.4. Elke van de opdrachtnemer uitgaande offerte is vrijblijvend.
2.5. Elke aanbieding is, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld, gebaseerd op uitvoering onder normale omstandigheden en gedurende de normale werkuren en –dagen.
2.6. In catalogussen, afbeeldingen, tekeningen, maat- en gewichtsopgaven e.d. vermelde gegevens zijn niet bindend, behalve wanneer deze uitdrukkelijk zijn opgenomen in een door partijen ondertekend contract.
3. Ontstaan en in werking treden van de overeenkomst
3.1. De overeenkomst bestaat uit:
3.1.1. De offerte van de opdrachtnemer en zijn bijvoegsels, waaronder ondermeer de volgende documenten:
– de bijzondere voorwaarden in de offerte;
– de technische specificaties die de technische voorwaarden bepalen waaraan de installatie is onderworpen, en hun bijvoegsels (plannen, nomenclaturen, schema’s, notities, enz… );
– de eventuele documenten overhandigd door de klant in het kader van art.2.1.
– de huidige algemene aannemingsvoorwaarden.
– het ontvangstbewijs der bestelling (indien er één is).
3.2. De documenten van de offerte hebben voorrang op de huidige algemene aannemingsvoorwaarden en elk van deze documenten heeft voorrang op de volgende, overeenkomstig de volgorde van opsomming in art.3.1.1.
3.3. De overeenkomst wordt geacht te zijn afgesloten en de partijen als definitief verbonden, vanaf het ogenblik dat de klant de offerte heeft aanvaard, tijdens de optietermijn. Wanneer er echter werd bepaald dat bij de bestelling een voorschot moet worden betaald, dan treedt de overeenkomst in voege op de datum van ontvangst van het voorschot.
3.4. In de overeenkomst is de bevoegdheid van de opdrachtnemer begrepen om door hem verricht meerwerk afzonderlijk in rekening te brengen, zodra het daarvoor in rekening te brengen bedrag hem bekend is. Als meerwerk wordt beschouwd al hetgeen door de opdrachtnemer tijdens de uitvoering van de overeenkomst boven de in de overeenkomst of de opdrachtbevestiging uitdrukkelijk vastgelegde hoeveelheden wordt geleverd en/of aangebracht dan wel door hem boven de in de overeenkomst of de opdrachtbevestiging uitdrukkelijk vastgelegde werkzaamheden wordt gepresteerd.
3.5. Mondelinge toezeggingen door en afspraken met ondergeschikten van de opdrachtnemer binden de opdrachtnemer niet nadat en voor zover zij door hem schriftelijk zijn bevestigd.
3.6. De opdrachtnemer verbindt zich door een overeenkomst tot een middelenverbintenis voor de activiteiten van Prevento Management.
3.7. Indien opdrachtnemer voor de uitvoering van de werkzaamheden primair is aangewezen op informatieverstrekking door de klant, is de klant gehouden alle gegevens en bescheiden, welke de opdrachtnemer overeenkomstig zijn oordeel nodig heeft voor het correct uitvoeren van de verleende opdracht, tijdig in de gewenste vorm en op de gewenste wijze ter beschikking te stellen.
4. Uitvoeringsvoorwaarden van technische werken
4.1. Bekomen van de nodige toelatingen en akkoorden.
4.1.1. Voorafgaand aan de uitvoering van de werken, moet de klant alle administratieve toelatingen hebben bekomen en de nodige overeenkomsten met derden hebben afgesloten, die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de werken.
4.1.2. De klant vrijwaart de opdrachtnemer voor al de gevolgen van de vorderingen ingesteld door de administraties of derden tegen hem, wegens de niet-uitvoering door de klant van de verplichtingen vastgelegd in art.4.1.1.
4.2. Voorwaarden nopens de werkomstandigheden.
4.2.1. De klant kan de opdrachtnemer niet verplichten te werken in omstandigheden van hygiëne en veiligheid die in strijd zijn met de van kracht zijnde reglementering. Alle kosten gemaakt om de werkomstandigheden conform te maken aan deze reglementering zijn ten laste van de klant.
4.2.2. De prijs van de offerte is vastgesteld, rekening houdend met het feit dat de opdrachtnemer toegang zal hebben tot alle gebruikelijke faciliteiten voor een werf, zoals afgesloten lokalen, opslagruimten enz… evenals de levering, door de klant van nutsvoorzieningen zoals water, perslucht, elektriciteit, communicatiemogelijkheden zoals telefoon, fax, enz.
4.3. Opdrachtnemer bepaalt de wijze waarop en door welke persoon de verleende opdracht wordt uitgevoerd.
4.4. In het belang van de opdrachtuitvoering kan de opdrachtnemer externen van Prevento Management bij de opdracht betrekken.
4.5. Tijdens de overeenkomst zal de klant zelf geen activiteiten met betrekking tot de opdracht ondernemen of daartoe derden inschakelen, zonder daarover met de opdrachtnemer overeenstemming te hebben bereikt.
5. Vertegenwoordiging en communicatie tussen de partijen tijdens de uitvoering van technische werken
5.1. De verantwoordelijke voor de werken op de werf, aangeduid door de opdrachtnemer, is gemachtigd om alle kostenberekeningen, vaststellingen, processen-verbaal van oplevering en in het algemeen alle documenten in verband met de uitvoering der werken te ondertekenen, maar behoudens andersluidende overeenkomst, zal hij niet gemachtigd zijn om een wijziging van de werken of een supplement van werken gevraagd door de klant, te aanvaarden.
5.2. De klant deelt de opdrachtnemer de naam mede van de persoon of personen die verantwoordelijk zijn voor de werf, met vermelding van hun bevoegdheden.
5.3. Elke vraag van de klant, die als voorwerp of als gevolg een wijziging in de planning of de prijs van de werken heeft, moet schriftelijk door deze laatste worden aanvaard.
6. Verloop van de uitvoering van de technische werken
6.1. Levering van de afgewerkte materialen.
6.1.1. Indien de levering van de materialen wordt vertraagd door een omstandigheid die niet te wijten is aan de opdrachtnemer, dan zullen de termijnen van uitvoering worden verlengd in overeenstemming met artikel 8.
6.1.2. Indien daarenboven het opslaan van de materialen een periode van 15 dagen te boven gaat, dan kan de opdrachtnemer de kosten voor het opslaan van de materialen factureren aan de klant.
6.2. Montagewerken.
6.2.1. Bij zijn aankomst op de werf, kijkt de opdrachtnemer na of de werken, op dewelke hij dient tussen te komen, conform zijn aan de hem overhandigde plannen. Indien dit niet het geval is, zal de klant belast worden met de uitvoering van al de nodige wijzigingen die door een niet-conforme uitvoering van een derde noodzakelijk zijn, en zullen de termijnen rekening houdend hiermede, worden verlengd.
6.2.2. De klant mag op de werken toezien, of laten toezien, door een door hem gemachtigd persoon, en elke opmerking maken die nodig wordt geacht.
6.2.3. In de hypothese dat een verzoek van de klant wijzigingen zou kunnen inhouden die tegenstrijdig zouden kunnen zijn met de regels van de kunst, kan de opdrachtnemer de uitvoering van deze wijzigingen weigeren. Indien de klant volhardt in zijn verzoek en de opdrachtnemer een ingebrekestelling per aangetekend schrijven, met bewijs van ontvangst, laat geworden, dan is de opdrachtnemer hierdoor ontlast van elke verantwoordelijkheid.
6.2.4. De opdrachtnemer mag in elk geval de uitvoering van de door de klant gevraagde wijzigingen die tegenstrijdig zouden zijn met de veiligheidsregels weigeren.
7. Montage – onderhouds- & reinigingswerken – technische diensten
7.1. Alle inrichtingen en/of voorzieningen, die noodzakelijk zijn voor de opstelling van de te monteren goederen of uit te voeren diensten, en/of de juiste werking van de goederen in gemonteerde staat, zijn voor rekening en risico van de opdrachtgever en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de opdrachtnemer, behoudens indien de uitvoering van bedoelde inrichtingen en/of voorzieningen door of vanwege de opdrachtnemer wordt verricht volgens door of vanwege laatstgenoemde verstrekte gegevens en/of vervaardigde tekeningen. Afgezien van deze laatste uitzondering, is de opdrachtgever tegenover de opdrachtnemer volledig verantwoordelijk voor de juiste en tijdige uitvoering van voorgenoemde inrichtingen en/of voorzieningen.
7.2. De opdrachtgever zorgt voor eigen risico en rekening dat:
7.2.1. het personeel van de opdrachtnemer, zodra dit op de werkplaats is aangekomen, zijn werkzaamheden kan aanvatten en voorts ten allen tijde in de gelegenheid wordt gesteld zijn werkzaamheden te verrichten gedurende de normale werkuren en –dagen en bovendien buiten de normale werkuren, indien de opdrachtnemer het noodzakelijk acht het tijdstip van het begin en/of einde der werkzaamheden buiten de normale werkuren te stellen en hij zulks tijdig aan de opdrachtgever heeft medegedeeld;
7.2.2. geschikte behuizing en/of door de arbeidswet geëiste voorzieningen voor het personeel van de opdrachtnemer aanwezig zijn;
7.2.3. de toegangswegen tot de werkplaats geschikt zijn voor transport;
7.2.4. de aangewezen werkplaats geschikt is voor opslag en montage;
7.2.5. de nodige afsluitbare opslagplaatsen voor materiaal, gereedschap en andere goederen aanwezig zijn;
7.2.6. de nodige en gebruikelijke hulpwerklieden, hulpwerktuigen, hulp- en bedrijfsmaterialen (brandstoffen, oliën en vetten, poets- en ander klein materiaal, gas, water, elektriciteit, stoom, perslucht, verwarming, verlichting, enz. daaronder begrepen) tijdig en kosteloos op de juiste plaats ter beschikking van de opdrachtnemer staan;
7.2.7. alle noodzakelijke veiligheids- en andere voorzorgsmaatregelen zijn genomen en worden gehandhaafd;
7.2.8. bij aanvang en tijdens de werkzaamheden de gezonden goederen op de juiste plaats aanwezig zijn;
7.3. Bij tijdverlies veroorzaakt buiten de wil van de opdrachtnemer, wordt een zodanige verlenging van de levertijd toegestaan door de opdrachtgever als, alle omstandigheden in aanmerking genomen, redelijk is.
7.4. Kosten, die ontstaan, doordat aan de in dit artikel gestelde voorwaarden niet of niet tijdig is voldaan, zijn voor rekening van de opdrachtgever.
8. Wijzigingen in de loop van de uitvoering van technische werken
8.1. Supplementaire werken. De overeenkomst bepaalt op duidelijke en limitatieve wijze de aard en de uitgebreidheid van de materialen en de uit te voeren werken. Indien na de sluiting van de overeenkomst de klant om de uitvoering van bijkomende werken vraagt, dan moeten deze bij voorkeur het voorwerp uitmaken van een geschreven akkoord.
8.2. Wijziging van werken. Elke wijziging aan de voorwaarden vermeld in de overeenkomst, en ondermeer van de plannen of de specificaties, moet het voorwerp uitmaken van een geschreven akkoord. In geval van mondeling akkoord, zal dit als schriftelijk akkoord gelden na de schriftelijke aanvaarding van de opdrachtnemer.
8.3. In de twee hierboven vermelde gevallen zullen de werken, materialen en aanhorigheden niet voorzien zijn in de bestelling, worden geregeld op grond van nieuwe prijzen en overeenkomstig in overleg te bepalen voorwaarden. In geval van opgeleverd werk heeft de opdrachtnemer het recht om de uitvoering van de wijzigende of bijkomende werken te staken tot er een schriftelijk akkoord wordt gesloten.
9. Termijnen en verlenging van de uitvoeringstermijnen voor technische, constructie- en aanpassingswerken
9.1. De bijzondere voorwaarden bepalen de uitvoeringstermijnen. Indien de termijnen worden bepaald in dagen of in maanden, zonder de vermelding van een bepaalde datum voor het einde van de werken of de oplevering ervan, zal het vertrekpunt van de termijn de datum zijn van het afsluiten der overeenkomst, zoals bepaald in artikel 3.3.
9.2. De uitvoeringstermijnen zullen worden verlengd:
9.2.1. Voor al de vertragingen te wijten aan de klant, zoals vertraging in de afgifte van de plannen, voorbereiding van de werf, het niet beschikbaar van zijn van de nodige werkvergunningen, enz.
9.2.2. Voor de vertragingen te wijten aan andere aannemingen die deelnemen aan de werken (behalve wanneer deze aannemingen verbonden zijn met de opdrachtnemer door een arbeidsovereenkomst).
9.2.3. In geval van wijzigingen in de loop van de uitvoering van de werken, in overeenstemming met de bepalingen van artikel 7.
9.3. Daarenboven zullen de termijnen worden verlengd indien er zich in de loop van de uitvoering van de werken gebeurtenissen voordoen, die buiten de redelijke controle vallen van de opdrachtnemer of de klant, en ondermeer:
9.3.1. de wijzigingen in de wettelijke bepalingen of in voege zijnde reglementeringen, die en stopzetting van de werken met zich meebrengen;
9.3.2. uitbranden of vernieling van de werkplaatsen, of van het werfmateriaal van de opdrachtnemer of van de installatie;
9.3.3. vertraging in de leveringen te wijten aan de vervoerders;
9.3.4. stakingen, lock-out bij de opdrachtnemer, bij én van zijn onderaannemers of leveranciers of bij de klant;
9.3.5. oorlog, burgeroorlog, sociale onlusten. Zonder dat deze opsomming limitatief is.
9.4. De partij die één van de hierboven bedoelde gebeurtenissen inroept, moet de andere partij zonder uitstel schriftelijk verwittigen van het optreden en het verdwijnen ervan: de partijen zullen de te nemen maatregelen overeenkomen.
9.5. De levertijd gaat in op het laatste der navolgende tijdstippen:
9.5.1. de dag van totstandkoming van de overeenkomst;
9.5.2. de dag van de ontvangst door de opdrachtnemer van de voor uitvoering van de opdracht noodzakelijke bescheiden, gegevens, vergunningen, enz.
9.5.3. de dag van de vervulling van de voor het aanvangen der werkzaamheden noodzakelijke formaliteiten;
9.5.4. de dag van ontvangst door de opdrachtnemer van hetgeen volgens overeenkomst voor het aanvangen der werkzaamheden bij vooruitbetaling dient te worden voldaan.
9.6. De levertijd is gebaseerd op de ten tijde van het sluiten der overeenkomst geldende werkomstandigheden en op tijdige levering van de voor de uitvoering van het werk door de opdrachtnemer bestelde materialen. Indien vertraging ontstaat tengevolge van wijzigingen van bedoelde werkomstandigheden of doordat voor de uitvoering van het werk tijdig bestelde materialen, niet tijdig worden geleverd, wordt de levertijd zodanig verlengd als, alle omstandigheden in aanmerking genomen, redelijk is.
9.7. Door de opdrachtnemer opgegeven levertijden zijn steeds vrijblijvend doch de opdrachtnemer zal alles in het werk stellen deze zo nauwkeurig mogelijk in acht te nemen. Overschrijding van de levertijden – door welke oorzaak dan ook – geeft de opdrachtgever geen recht op niet nakoming van enige jegens de opdrachtnemer aangegane verplichting noch op het al dan niet met rechterlijke machtiging verrichten of doen verrichten van werkzaamheden ter uitvoering van de overeenkomst.
9.8. Overschrijding van de levertijd, door welke oorzaak dan ook, zal de opdrachtgever nimmer recht geven op schadevergoeding, ontbinding van de overeenkomst of niet-nakoming van enige verplichting welke voor hem voortvloeit uit de overeenkomst die hij met de opdrachtgever heeft aangegaan.
9.9. De ingebruikname van de goederen, ook gedeeltelijk of in beperkte mate, betekent steeds de aanvaarding ervan, ook al werden een voorziene acceptatietest of een formele oplevering van de goederen/werken niet uitgevoerd.
10. Oplevering van technische, constructie- en aanpassingswerken
10.1. De oplevering kan gedeeltelijk zijn, zonder het afwachten van het einde der werken die het voorwerp uitmaken van andere overeenkomsten, loten of afzonderlijke delen van één enkele overeenkomst.
10.2. De bepaling in het contract van een afzonderlijke uitvoeringstermijn voor de loten of afzonderlijke delen houdt de gedeeltelijke oplevering van deze kavels of afzonderlijke delen in vanaf het einde van hun uitvoering, behoudens tegenstrijdige bepalingen.
10.3. Procedure van oplevering.
10.3.1. De klant zal binnen de 15 dagen na de datum van het einde van de werken overgaan tot de operaties voorafgaand aan de oplevering en dit in aanwezigheid van de opdrachtnemer.
10.3.2. De operaties voorafgaand aan de oplevering houden in:
10.3.2.1. de erkenning van de uitgevoerde werken en van hun afwerking;
10.3.2.2. de eventuele proeven voorzien in de bijzondere voorwaarden;
10.3.2.3. de eventuele vaststelling van de niet-uitvoering van prestaties voorzien in het contract.
10.3.3. De operaties maken het voorwerp uit van een proces-verbaal dat onmiddellijk opgesteld en ondertekend wordt door de klant en de opdrachtnemer. De opmerkingen of de weigering van één of andere partij om te tekenen, zal worden vermeld op het proces-verbaal.
10.3.4. Binnen de 30 dagen, volgend op de datum van het proces-verbaal, deelt de klant aan de opdrachtnemer schriftelijk mede dat de werken worden opgeleverd met of zonder reserves of zijn weigering van oplevering. De datum van oplevering, met of zonder reserves, is de datum van het einde van de werken.
10.3.5. Bij gebreke aan enig antwoord van de klant binnen de 30 dagen volgend op de datum van het proces-verbaal, zal de oplevering worden geacht als zijnde verkregen zonder reserves.
10.4. Oplevering met reserves.
10.4.1. Wanneer het proces-verbaal van oplevering melding maakt van gemotiveerde reserves wegens verzuim of onvolmaaktheden, vermeldt het de gebreken en fouten waaraan moet worden verholpen. De opdrachtnemer beschikt dan over een vaste termijn, behoudens gemeen akkoord, van 90 dagen te rekenen vanaf de ontvangst van het proces-verbaal om de nodige werken uit te voeren.
10.4.2. Onmiddellijk na het beëindigen van deze werken, mag de opdrachtnemer schriftelijk om de opheffing van de reserves verzoeken. De afwezigheid van antwoord van de klant binnen de 15 dagen geldt als bevestiging.
10.5. Weigering van oplevering.
10.5.1. De weigering van oplevering kan slechts worden gerechtvaardigd door de onvoltooidheid. De motieven voor de weigering van de oplevering moeten worden vermeld door de klant.
10.5.2. Van zodra de weigering van oplevering gekend is, kan de opdrachtnemer, ofwel de motieven van weigering toegeven, de werken hervatten en een nieuwe oplevering vragen, ofwel beroep doen op de maatregelen voorzien in het artikel geschillen.
10.5.3. Inbezitneming door de klant – overdracht van eigendom.
10.5.4. De klant neemt bezit van de installaties van zodra hij de oplevering aanvaardt, met of zonder reserves.
10.5.5. Indien de klant geheel of gedeeltelijk gebruik maakt van de installaties, zonder voorafgaand de bepalingen van artikel 10.3 te hebben nageleefd, wordt hij geacht de oplevering ervan te hebben gedaan zonder reserves.
10.5.6. Evenwel, indien de installaties niet af zijn en de contractuele termijnen zijn verstreken of deze zijn niet verstreken maar er is hoogdringendheid en de klant wenst gedeeltelijk of geheel bezit te nemen van de nog niet afgewerkte installaties dan zal er overgegaan worden tot een gedeeltelijke oplevering voor de delen van het werk die afzonderlijk kunnen worden opgeleverd of wordt er voor de andere werken een stand van vooruitgang opgemaakt. De opdrachtnemer voltooit vervolgens de werken die ten zijnen laste zijn overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomst en na beëindiging van de werken wordt er overgegaan tot de oplevering van de installatie.
10.5.7. Alle bijkomende kosten die de opdrachtnemer zal hebben tengevolge van de laattijdige beëindiging van de werken tussen de datum van de beschrijving van de stand van vooruitgang van de werken en de datum van oplevering, zijn ten laste van de verantwoordelijke voor deze vertragingen.
10.5.8. In ieder geval houdt de gedeeltelijke of gehele inbezitneming van de installaties de overdracht in.
11. Garantie van technische, constructie- en aanpassingswerken
11.1. De duur van de garantieperiode bedraagt: 6 maanden vanaf de datum van oplevering bepaald in artikel 10.3.
11.2. Deze vermelde garantieperiode dekt enkel de werken die uitgevoerd worden door de opdrachtnemer. De garantie van de materialen gebruikt bij de constructie of aanpassingswerken beperkt zich tot de garantievoorwaarden van de leverancier of constructeur van deze materialen.
11.3. Tijdens de garantieperiode zal de opdrachtnemer de werken en eventuele prestaties van afwerking of deze voorzien in de eerder vernoemde opleveringsvoorwaarden, uitvoeren en verhelpen aan elke ongeregeldheid, gebrekkigheid of afwijking, en zal hij er voor zorgen dat de door hem uitgevoerde installaties conform blijven aan de staat waarin zij zich bevonden op het ogenblik van de oplevering of na verbetering van de onjuistheden, vastgesteld bij de oplevering.
11.4. De garantie verplicht de opdrachtnemer echter niet om de gewone werken van onderhoud uit te voeren, noch de stukken te vervangen wegen slijtage, noch de gevolgen van een slecht onderhoud of verkeerd gebruik of de schade aangericht door derden of wegens overmacht te herstellen.
11.5. De tussenkomsten van de opdrachtnemer in het kader van de garantie worden in gemeen overleg met de klant bepaald, rekening houdend met de noodwendigheden van de exploitatie.
11.6. De klant zal de opdrachtnemer in de gelegenheid stellen de omschreven garantieverplichting na te komen zonder berekening van enigerlei kosten en zal verder tijdig en op de juiste plaats alle nodige en gebruikelijke hulpwerklieden, hulpwerktuigen, hulp- en bedrijfsmateriaal (brandstoffen, oliën, vetten, poets- en ander klein materiaal, gas, water, elektriciteit, stoom, perslucht, verwarming, verlichting, enz.) eveneens zonder kostenberekening ter beschikking van de opdrachtnemer stellen. Kosten die ontstaan doordat hieraan of niet tijdig is voldaan, zijn voor rekening van de opdrachtgever. In elk geval is de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer beperkt tot de factuurwaarde van de geleverde goederen/diensten en kan nooit aanleiding geven tot schadevergoeding.
11.7. Ter zake van de door de opdrachtnemer uitgevoerde reparatie- of revisiewerkzaamheden wordt, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen, alleen garantie gegeven op de deugdelijkheid van de uitvoering der opgedragen bewerkingen.
11.8. Ten aanzien van de gebreken, die geheel of ten dele het gevolg zijn van enig overheidsvoorschrift inzake de aard of de kwaliteit der toegepaste materialen, wordt geen garantie gegeven.
11.9. Bij levering van gebruikt materiaal of gebruikte goederen in overleg met de klant wordt geen garantie gegeven, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
11.10. In geval de klant aan de opdrachtnemer grondstoffen of goederen ter bewerking verstrekt, wordt alleen garantie gegeven op de deugdelijkheid van de uitvoering der opgedragen bewerkingen.
11.11. In geval de klant fabricatie volgens plan door hem geleverd opdraagt, zal de waarborg in elk geval beperkt blijven tot een strikte uitvoering volgens de aanduiding van deze plannen en zal geen aansprakelijkheid aanvaard worden voor het ontwerp noch voor de plannen noch voor conformiteit voor elke wetgeving betreffende de machine- en arbeidsmiddelen-, laagspanningsrichtlijn of elke toepasselijke wet.
11.12. Tenzij en voor zover het uitdrukkelijk anders in de overeenkomst werd vastgelegd, wordt het resultaat nooit gewaarborgd.
11.13. Op van derden betrokken onderdelen of diensten wordt door de opdrachtnemer niet méér garantie gegeven dan aan hem door zijn leverancier wordt gegeven.
11.14. Indien de opdrachtnemer ter voldoening van zijn garantieverplichtingen onderdelen vervangt, worden de vervangen onderdelen eigendom van de opdrachtnemer.
11.15. Het beweerde niet nakomen door de opdrachtnemer van zijn garantieverplichtingen ontslaat de opdrachtgever niet van de verplichtingen, die voor hem voortvloeien uit enige met de opdrachtnemer gesloten overeenkomst.
11.16. Indien de opdrachtgever niet, niet behoorlijk of niet tijdig voldoet aan enige verplichting, die voor hem uit de met de opdrachtnemer gesloten overeenkomst of uit een daarmee samenhangende overeenkomst voortvloeit, is de opdrachtnemer met betrekking tot geen dezer overeenkomsten tot enige garantie – hoe ooit genaamd – gehouden.
11.17. De opdrachtnemer zal, tijdens de garantieperiode, een prijsopgave maken voor het uitvoeren van onderhoud of herstelling van defecten, die zouden te wijten zijn aan of voortvloeien uit:
– Foutief gebruik van de installatie;
– Natuurlijke rampen
– Stakingen, oproer, gehele of gedeeltelijke mobilisatie, (atoom)oorlog of enige gelijkaardige toestand;
– Herstellingen, onderhoud, wijzigen, verplaatsingen en herinstallaties, uitgevoerd door personeelsleden vreemd aan de opdrachtnemer of zonder toezicht of toelating van de opdrachtnemer;
– Abnormale schokken, elektrische beschadigingen, brand- of waterschade, verwaarlozing, schadelijke omgevingsfactoren zoals stof of corrosie;
– Niet naleven van de klant van de specificaties zoals aanbevolen door de verschillende leveranciers/installateurs van onderdelen of toestellen.
11.18. Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen is de opdrachtnemer alleen gehouden tot nakoming binnen België van de in dit artikel omschreven garantieverplichtingen en dit in de normale werkuren van de opdrachtnemer.
12. Prijs
12.1. De bijzondere voorwaarden bepalen de totale prijs van materiaal, levering en prestaties wanneer het een forfaitaire prijs betreft en eventueel de ontleding van deze prijs.
12.2. Wanneer, na aanvaarding van de offerte binnen de termijnen, de kennisgeving om de werken te beginnen meer dan 2 maand na het verstrijken van de optietermijn gebeurt, zullen de prijzen, of ze al dan niet forfaitair werden bepaald, geactualiseerd kunnen worden.
12.3. Behoudens tegenstrijdige aanduidingen, duidelijk vermeld in de bijzondere voorwaarden, zijn alle prijzen herzienbaar. De bijzondere voorwaarden bepalen de modaliteiten voor de herziening van de prijs. De herziening is van toepassing gedurende de gehele werkelijke duur van uitvoering van het contract.
12.4. In geval van vaste prijzen, zullen deze ongewijzigd blijven tijdens de gehele duur van de uitvoering, zoals oorspronkelijk voorzien. In geval van vertraging in de uitvoering van meer dan 15 dagen niet aan de opdrachtnemer te verwijten, zal een tussen de partijen overeen te komen herzieningsformule worden toegepast vanaf het verstrijken van deze termijn.
12.5. De prijs voor de levering en installatie van het toestel, respectievelijk het systeem, omvat alle in de overeenkomst beschreven prestaties met het oog op de realisatie van het werk. Dit werk zal uitgevoerd worden conform de vigerende wetten en reglementen op het stuk van de arbeidsveiligheid en met naleving van alle bijkomende veiligheidsvereisten zoals die geformuleerd worden door de preventieadviseur of één van zijn adjuncten bij het opmaken van de overeenkomst. Indien bij het voltooien van de werkzaamheden alsnog bijkomende veiligheidsmaatregelen nodig blijken, die de preventieadviseur, zijn adjuncten en de arbeidsgeneesheer bij het opmaken van de overeenkomst over het hoofd gezien hebben, zal de kost hiervan ten laste van de opdrachtgever vallen daar deze bijkomende werken geen deel uitmaken van de in de overeenkomst vastgelegde prijs. De kosten voor keuring door een erkend organisme vallen eveneens ten laste van de opdrachtgever.
12.6. Eventuele verpakking zal door de opdrachtnemer worden verzorgd op de beste en goedkoopste wijze en tegen kostprijs in rekening worden gebracht. De verpakking wordt niet teruggenomen.
12.7. Kosten van in- en uitladen en van vervoer van de in de overeenkomst begrepen goederen en van de door de opdrachtnemer ter beschikking gestelde modellen en gereedschappen zijn niet in de prijs begrepen en worden afzonderlijk in rekening gebracht; de door de opdrachtnemer betaalde kosten worden beschouwd als voorschot ten laste van de opdrachtgever. De voorzieningen welke nodig zijn voor de montage komen voor rekening en risico van de opdrachtgever, indien deze worden uitgevoerd volgens de aanwijzingen van, doch niet door de opdrachtnemer. De opdrachtgever zorgt voor eigen rekening en risico, dat de personeelsleden van de opdrachtnemer in de gelegenheid worden gesteld de werkzaamheden uit te voeren. De opdrachtgever verstrekt met inachtneming van de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften en andere voorzorgsmaatregelen de nodige hulpmiddelen en verleent, hetzij persoonlijk, hetzij door zijnerzijds beschikbaar gestelde hulpwerkkrachten, de nodige bijstand. De opdrachtgever zorgt dat voor de personeelsleden van de opdrachtnemer geschikte behuizing en andere persoonlijke voorzieningen aanwezig zijn. Reiskosten, alsmede kosten van logies en verblijf van personeelsleden van de opdrachtnemer worden afzonderlijk aan de opdrachtgever in rekening gebracht.
12.8. Indien de opdrachtnemer, buiten de opdracht, wel hulp en bijstand verleent – van welke aard ook – geschiedt zulks voor rekening van de opdrachtgever.
12.9. De vermelde prijzen door de opdrachtnemer zijn vastgesteld in functie van de economische voorwaarden die van kracht zijn op het ogenblik dat de tarieven gepubliceerd worden.
12.10. Bij regiewerken of diensten zijn in de prijzen geen index- of CAO-verhogingen begrepen. Indien één of meer van deze kostprijs bepalende factoren wijzigen, behoudt de opdrachtnemer het recht de tarieven integraal en onmiddellijk toe te passen tenzij de opdrachtnemer en de klant hierover andere afspraken hebben gemaakt.
12.11. Alle vermelde prijzen zijn exclusief btw en taksen tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.
12.12. Alle bank- en overschrijvingskosten zijn ten laste van de klant.
12.13. Voor bepaling van de prijzen gelden als normale werkdagen, alle kalenderdagen met uitsluiting van de zondagen, wettelijke feestdagen en zaterdagen. Voor buitenlandse opdrachten worden de Belgische feestdagen gehanteerd voor de bepaling van de normale werkdagen.
13. Voorwaarden en middelen van betaling
13.1. Betaling door de opdrachtgever dient, zonder aftrek, korting of schuldverrekening, te geschieden binnen de overeengekomen termijn op de door de opdrachtnemer aan te wijzen rekening.
13.2. De herzieningen zullen afzonderlijk worden gefactureerd indien de opdrachtnemer die nodig acht. Zij worden opgemaakt overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomst.
13.3. De klant betaalt de opdrachtnemer met het betaalmiddel van zijn keuze, zodanig dat de betaling tussenbeide komt uiterlijk 30 dagen na het einde van de maand waarin de factuur of het verzoek tot betaling van een voorschot werd opgesteld.
13.4. Bij niet-betaling tegen vervaldatum loopt van rechtswege en zonder ingebrekestelling een nalatigheidsintrest van 8% per jaar. Wanneer de factuur moet worden ingevorderd, is een schadevergoeding verschuldigd van 10% op de nog verschuldigde sommen. De facturen zijn betaalbaar op de plaats van de maatschappelijke zetel van de opdrachtnemer.
13.5. Daarenboven mag de opdrachtnemer 15 dagen nadat een ingebrekestelling per aangetekend schrijven met bewijs van ontvangst onbeantwoord is gebleven de uitvoering van de werken schorsen tot de volledige betaling van de verschuldigde bedragen of het contract verbreken zoals bepaald in artikel “verbreking”.
13.6. Indien de klant niet kan overgaan tot de oplevering van de installatie, om redenen die aan hem te wijten zijn, of niet wil overgaan tot de oplevering, dan zal elke som betaalbaar bij de oplevering zoals bepaald in artikelen 10 en 12 eisbaar worden of eventueel verlengd met de verlengingen van termijn, overeenkomstig de bepalingen in artikelen 10 en 12.
13.7. De niet-betaling op de vervaldag van één enkele factuur maakt het verschuldigd saldo van alle andere, zelfs niet-vervallen facturen, van rechtswege onmiddellijk opeisbaar.
13.8. Indien de financiële positie of het betalingsgedrag van de klant naar het oordeel van de opdrachtnemer daartoe aanleiding geeft, is de opdrachtnemer gerechtigd van de klant te verlangen, dat deze onverwijld (aanvullende) zekerheid stelt in een door de opdrachtnemer te bepalen vorm. Indien de klant nalaat de verlangde zekerheid te stellen, is de opdrachtnemer gerechtigd, onverminderd zijn overige rechten, de verdere uitvoering van de overeenkomst onmiddellijk op te schorten en is al hetgeen de klant aan opdrachtnemer, uit welke hoofde ook, verschuldigd is, solidair opeisbaar.
13.9. In geval van een gezamenlijk gegeven opdracht zijn opdrachtgevers, voor zover de werkzaamheden ten behoeve van de gezamenlijke opdrachtgevers zijn verricht, hoofdelijk verbonden voor de betaling van het factuurbedrag.
13.10. Verdere betalingsvoorwaarden worden aangevuld in rubriek Klachten – protesteren van facturen – betwistingen
14. Verantwoordelijkheid – Aansprakelijkheid technische werken
14.1. De opdrachtnemer zal de klant, zijn aangestelden of derden, vergoeden voor elke lichamelijke of materiële schade die door de opdrachtnemer wordt veroorzaakt tijdens de montage tot aan de oplevering tot een bedrag voorzien in de polis van de opdrachtnemer, na akkoord van de verzekering van de opdrachtnemer.
14.2. Tijdens de garantieperiode zal de opdrachtnemer voor constructie- en aanpassingswerken de gevolgen dragen van een gebrek in materiaal of in de montage, in de voorwaarden voorzien in artikel “Garantie”.
14.3. Op het einde van deze periode zal de opdrachtnemer slechts verantwoordelijk zijn voor de verborgen gebreken in het door hem geleverde materiaal. In ieder geval dient de klant het bewijs te leveren van het bestaan van het verborgen gebrek. Indien de schade werkelijk te wijten is aan een verborgen gebrek, wordt er uitdrukkelijk bepaald dat de verantwoordelijkheid van de opdrachtnemer strikt wordt beperkt tot de vervanging of de herstelling van de stukken die als gebrekkig werden erkend, en kan zij zich in geen geval uitbreiden tot de andere gevolgen van de tekortkoming van het gebrekkig stuk, behalve indien de klant het bewijs levert dat de opdrachtnemer het gebrek werkelijk kende, zonder het vermoeden van kennis van het gebrek kan worden ingeroepen.
14.4. Voor de schade veroorzaakt aan personen of goederen van derden na de oplevering, behoort het de klant, in zijn hoedanigheid van eigenaar en uitbater van de installatie toe, zich te verzekeren tegen dergelijke risico’s. Wanneer één van deze risico’s zich voordoet, verzaakt de klant, behalve tegenstrijdige bepalingen overeen te komen voor het plaatsen van de bestelling, om enig verhaal uit te voeren lastens de opdrachtnemer, behalve in geval van grove fout.
14.5. In geen enkel geval, de garantieperiode inbegrepen, worden de productieverliezen door de opdrachtnemer ten laste genomen.
14.6. Aansprakelijkheid voor bedrijfsschade of andere indirecte schade, waaronder onder meer begrepen volgschade, gederfde winst en gederfde besparing is steeds uitgesloten, tenzij er aan de zijde van de opdrachtnemer sprake is van opzet.
14.7. De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor kosten, schaden en interesten, die mochten ontstaan als direct of indirect gevolg van
– schending van octrooien, licenties of andere rechten van derden als gevolg van gebruik van door of vanwege de opdrachtgever verstrekte gegevens;
– daden of nalatigheden van de opdrachtnemer, diens ondergeschikten dan wel andere personen, die door of vanwege hem te werk gesteld zijn;
– overschrijding van de levertijd.
14.8. Indien de opdrachtnemer, buiten de opdracht, wel hulp en bijstand verleent – van welke aard ook – geschiedt zulks voor risico van de opdrachtgever.
14.9. Het in- en uitladen en het vervoer van de in de overeenkomst begrepen goederen en van de door de opdrachtgever ter beschikking gestelde modellen en gereedschappen geschieden voor risico van de opdrachtgever, zelfs dan, wanneer de vervoerder voor van de opdrachtnemer uitgaande zendingen de verklaring op de vrachtbrieven vordert, dat alle schaden gedurende het vervoer voor risico van de afzender zijn.
14.10. Voor beschadiging of verlies van door de opdrachtgever ter beschikking gestelde modellen en gereedschappen, is elke aansprakelijkheid van de opdrachtnemer uitgesloten.
14.11. De opdrachtgever is gehouden tot schadeloosstelling van de opdrachtnemer voor alle kosten, schade en interesten, die voor deze mochten ontstaan als direct of indirect gevolg van rechtsvorderingen, welke door derden ter zake van de uitvoering van de overeenkomst tegen hem worden ingesteld: de opdrachtgever is uit hoofde van de overeenkomst gehouden gevolg te geven aan een oproep in vrijwaring door de opdrachtnemer.
14.12. Dit artikel geldt ook ten aanzien van meerwerk van overeenkomstige toepassing.
14.13. De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade ontstaan door welke vorm van dienstverlening ook, inbegrepen advies en/of voorlichting, behoudens opzet van de opdrachtnemer. Rapporten en technische dossiers zijn slechts informatief en dienen dus met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd te worden. Wij verwijzen hierbij eveneens naar de omstandigheden van het onderzoek. Rapporten geven enkel een momentopname van het gedrag, toestand en conditie van een machine, onderdelen, systemen, enz.
14.14. De opdrachten die uitgevoerd worden in het kader van veiligheid, veiligheidsdocumentatie, managementadvies, predictieve en andere inspecties, en dit in de ruimste zin van het woord, zijn enkel adviserend en richtgevend. De eindbeslissing om de adviezen en/of opmerkingen werkelijk te implementeren valt volledig binnen de verantwoordelijkheid van de klant.
14.15. De aansprakelijkheid voor beroepsfouten is in elk geval maximaal beperkt tot waarvoor de beroepsaansprakelijkheid verzekerd is.
14.16. De beperkingen van de aansprakelijkheid wordt mede bedongen ten behoeve van door opdrachtnemer ingeschakelde hulppersonen alsmede hun vennoten, bestuurders, directeuren of medewerkers.
14.17. Vervaltermijn: Voorzover in deze voorwaarden niet anders is bepaald, vervallen vorderingsrechten en andere bevoegdheden van de klant uit welke hoofde ook jegens opdrachtnemer in verband met het verrichten van werkzaamheden door opdrachtnemer, in ieder geval na 6 maanden na het moment waarop de klant bekend werd of redelijkerwijs bekend kon zijn met het bestaan van deze rechten en bevoegdheden.
15. Bijzondere voorwaarden management- en ingenieursdiensten – consultingactiviteiten.
15.1. Een prestatiedag omvat een maximale aanwezigheid in het bedrijf van 8 uur tijdens de normale werkuren en –dagen
15.2. Het personeel van de opdrachtnemer mag steeds gebruik maken van kopieermachines, communicatiemiddelen voor uitoefening van de opgelegde taak zonder dat hiervoor kosten worden aangerekend door de opdrachtgever.
15.3. De opdrachtgever stelt bureel- en eetaccommodatie ter beschikking tenzij anders vermeld.
15.4. Prevento Management verstrekt de diensten binnen de grenzen van de door de Klant verstrekte informatie. Daarbij heeft Prevento Management het recht te vertrouwen op de juistheid en volledigheid van de door de Klant verstrekte informatie. Prevento Management kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de onjuiste uitvoering van de diensten indien dergelijke onjuiste uitvoering veroorzaakt werd door een onjuiste, onvolledige of laattijdige verstrekking van informatie door de Klant.
15.5. Een Partij is slechts aansprakelijk voor schade veroorzaakt door bewezen tekortkomingen die aan haar zijn toe te schrijven binnen de grenzen van dit artikel. Prevento Management gaat een inspanningsverbintenis/middelenverbintenis aan en kan slechts worden aangesproken voor opzettelijke fout.
Indien een Partij haar verbintenissen schendt, dan zal ze door de andere Partij in gebreke worden gesteld. De ingebrekestelling dient schriftelijk te geschieden en in redelijk detail de aard van de tekortkoming te beschrijven. De ingebrekestelling dient de in gebreke blijvende Partij een redelijke periode te geven om de tekortkoming te verhelpen. Indien mogelijk zal Prevento Management de fout op eigen kosten herstellen. De Klant zal in dat geval geen aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding. De aansprakelijkheid van de Partijen zal in ieder geval beperkt zijn tot geleden voorzienbare, rechtstreekse en persoonlijke schade, met uitsluiting van gevolgschade. Onder gevolgschade wordt verstaan: schade of verlies dat niet rechtstreeks en onmiddellijk voortvloeit uit een contractuele en/of buitencontractuele wanprestatie, maar in plaats daarvan onrechtstreeks en/of na verloop van enige tijd, met inbegrip van maar niet beperkt tot verlies van inkomsten, onderbreking of stagnatie van de bedrijfsactiviteiten, toename van personeelskosten en/of de kosten van de personeels-afvloeiing, schade bestaande uit of als gevolg van aanspraken van derden, gebrek aan verwachte besparingen of voordelen en verlies van gegevens, winst, tijd of inkomsten, verlies van orders, verlies van Klanten, stijging van overheadkosten, gevolgen van een staking, ongeacht de oorzaken hiervan. De aansprakelijkheid van Prevento Management is in ieder geval beperkt tot de waarde van de opdracht of, indien de duur van de opdracht één jaar overschrijdt, tot de jaarlijkse waarde van de opdracht. Het recht op schadevergoeding voor fouten toe te schrijven aan Prevento Management vervalt zes (6) maanden na het zich voordoen van de vermeende fout..
15.6. Intellectuele rechten: Elke Partij dient alle intellectuele eigendomsrechten van de andere Partij of van enige derde partij te eerbiedigen. Niets in de overeenkomst kan worden opgevat of uitgelegd als een overdracht van de intellectuele eigendomsrechten van de ene Partij aan de andere Partij. Het is verboden de intellectuele eigendomsrechten van een Partij zonder de uitdrukkelijke toestemming van die Partij te vervreemden, verpanden of over te dragen aan derden.
15.7. Opdrachtgever vrijwaart Prevento Management voor aanspraken van derden met betrekking tot rechten van intellectuele eigendom op door de Opdrachtgever verstrekte materialen of gegevens, die bij de uitvoering van de Overeenkomst worden gebruikt.
15.8. Indien Opdrachtgever aan Prevento Management informatiedragers, elektronische bestanden of software etc. verstrekt, garandeert Opdrachtgever dat de informatiedragers, elektronische bestanden of software vrij zijn van virussen en defecten.
16. Trainingen – opleidingen – cursussen gegeven door Prevento Management
16.1. De opdrachtnemer behoudt zich het recht toe om inschrijvingen niet te aanvaarden bij trainingen.
16.2. De opdrachtnemer behoudt zich het recht toe om in het opleidingsprogramma organisatorische en/of inhoudelijke wijzigingen aan te brengen indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven.
16.3. Het auteursrecht van de bij de cursus/training te verstrekken leerstof berust bij de opdrachtnemer.
17. Industriële en intellectuele eigendom – goede trouw
17.1. Alle plannen, software, bestanden, tekeningen en technische documenten die door de opdrachtnemer aan de klant worden voorgelegd, blijven de uitsluitende eigendom van de opdrachtnemer, ook al zijn daarvoor kosten in rekening gebracht. De klant mag deze niet gebruiken voor andere zaken, noch kopiëren, noch mededelen aan derden, zonder de voorafgaande toestemming van de opdrachtnemer.
17.2. Alle plannen, tekeningen en technische documenten die door de klant aan de opdrachtnemer worden voorgelegd, blijven de uitsluitende eigendom van de klant. De opdrachtnemer mag deze niet gebruiken voor andere zaken, noch kopiëren, noch mededelen aan derden zonder de voorafgaande toestemming van de klant.
17.3. Alle door de opdrachtnemer/verkoper verstrekte informatie blijft eigendom en mag door de klant op geen enkele wijze doorgegeven worden aan andere partijen. Het geheel of gedeeltelijk overnemen of vermenigvuldigen van de door de verkoper verstrekte prijzen, rapporten, brochures, afbeeldingen, folders, tabellen of technische gegevens, voor welk doel ook, is zonder uitdrukkelijke toestemming van de verkoper verboden. Aan alle eventuele vergissingen, onjuiste gegevens of prijzen daarin, kunnen geen aanspraken worden ontleend.
17.4. De opdrachtnemer behoudt zich alle rechten voor met betrekking tot producten van de geest welke hij gebruikt of heeft gebruikt in het kader van de uitvoering van de opdracht van de klant, voor zover deze uit de wet voortvloeien.
17.5. Het is de klant uitdrukkelijk verboden die producten, waaronder mede begrepen computerprogramma’s, systeemontwerpen, werkwijzen, adviezen, (model)contracten en andere geestesproducten van de opdrachtnemer, een en ander in de ruimste zin des woords, al dan niet met inschakeling van derden te verveelvoudigen, te openbaren of te exploiteren. Het is de klant niet toegestaan hulpmiddelen van die producten aan derden ter hand te stellen.
17.6. Tenzij daartoe door opdrachtnemer voorafgaande schriftelijke toestemming is verleend, zal de klant de inhoud van de rapporten, adviezen en andere al of niet schriftelijke uitingen van opdrachtnemer die niet zijn opgesteld of gedaan met de strekking derden van de daarin neergelegde informatie te voorzien, niet openbaar maken. De klant zal er tevens voor zorgdragen dat derden niet van de in vorige zin bedoelde inhoud kennis kunnen nemen.
17.7. Alle gecollecteerde (meet)gegevens, databases, digitale bestanden, blijven eigendom van de opdrachtnemer. Enkel de analyseresultaten worden aan de klant meegedeeld.
17.8. De klant en de opdrachtnemer verbinden er zich wederzijds toe, noch elkaars fabrieks- of zakengeheimen, noch elkaars methodes of programma’s, aan derden bekend te maken, noch enige daad van oneerlijke concurrentie te stellen of hieraan rechtstreeks of onrechtstreeks deel te nemen, noch elkaars naam en faam in het gedrang te brengen.
18. Verbreking
18.1. De overeenkomst kan van rechtswege worden verbroken in de volgende gevallen:
– gebrek aan betaling op de overeengekomen vervaldag, 15 dagen na het versturen van een ingebrekestelling per aangetekend schrijven die zonder gevolg bleef. Indien een nieuwe vervaldag werd overeengekomen, zal het gebrek aan betaling op deze vervaldag ipso facto de verbreking van de overeenkomst met zich mee brengen, zonder dat de opdrachtnemer een aangetekend schrijven moet versturen. De opdrachtnemer kan echter afzien om zich op deze bepaling te beroepen.
– indien de roerende of onroerende goederen van de klant worden belast met een waarborg, of bij weigering of onmogelijkheid voor de klant om de opdrachtnemer de gevraagde waarborg te verlenen in garantie van de betaling van elk verschuldigd bedrag of de nog te vervallen bedragen.
18.2. De verbreking van de overeenkomst om de hiervoor ingeroepen redenen, doet geen afbreuk op de reeds vervallen schulden, en de opdrachtnemer behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om schade vergoeding te vorderen voor de door hem geleden schade.
18.3. Indien één van de gebeurtenissen vermeld in artikel 9.3 zich voordoen, waardoor de uitvoering van de overeenkomst gedurende meer dan 2 maanden wordt onderbroken, heeft elke partij het recht om de overeenkomst te verbreken, door eenvoudige schriftelijke kennisgeving, zonder dat de gerechtelijke verbreking wordt gevraagd. Desgevallend, ontvangt de opdrachtnemer van de klant de prijs van de materialen en uitgevoerde werken op datum van de verbreking, door toepassing van de voorwaarden van de marktprijs en een vergoeding ter compensatie van de aan de gang zijnde werken evenals voor de kosten gedaan voor de stopzetting van de werf, zoals kosten voor het weghalen van het materiaal, de opruiming, enz… met uitsluiting van elke schadevergoeding. Deze kosten zullen in gemeen overleg worden bepaald en bij gebreke hieraan, overeenkomstig in de bepalingen van artikel “Regeling der geschillen”.
18.4. De opdrachtnemer behoudt eveneens het recht voor zo nodig te verkoop te ontbinden in geval van wijziging van toestand van de klant: overlijden, ontzetting, collocatie, of andere bekwaamheidsbeperkingen, kennelijk onvermogen, aanvraag tot gerechtelijk of minnelijk concordaat, faling, publicatie van protest, ontbinding of wijziging van de vennootschap, enz. Wij hebben recht op schadevergoeding in de gevallen voorzien door de wet.
18.5. De opdrachtgever is niet gerechtigd om met terugwerkende kracht ontbinding van de overeenkomst te vorderen.
18.6. Als redenen om deze overeenkomst onmiddellijk te verbreken zonder enige schadevergoeding, worden aanzien:
– de bepalingen m.b.t. de vertrouwelijke informatie en/of geheimhouding door een klant of haar personeel.
– Het vermoeden van of daadwerkelijke strafrechterlijke inbreuken van de klant of haar personeel tegenover de opdrachtnemer.
19. Overmacht
19.1. De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor het onvermogen om zijn verplichtingen na te komen voor zover dit onvermogen te wijten is aan overmacht.
19.2. De volgende gevallen van overmacht worden beschouwd als redenen tot vrijstelling, indien ze zich na de afsluiting van de overeenkomst voordoen en voor zover ze het voor de opdrachtnemer onmogelijk maakt om zijn verplichtingen na te komen:
– Oorlog, burgeroorlog, oproer, revoluties, piraterij, aanslagen, daden van terrorisme, sabotage, gehele of gedeeltelijke mobilisatie of enige gelijkaardige toestand;
– Onverwachte technische moeilijkheden;
– Zware diefstallen;
– Epidemieën die een groot gedeelte van het personeel treffen;
– Natuurrampen, overstromingen, stormen, orkanen, sneeuwstormen;
– Explosies, branden, vernietiging;
– Beslissingen van regeringen;
– Weigering van overheden of officiële organismen;
– Boycots, stakingen, lock-out, werkonderbrekingen.
19.3. De opdrachtnemer moet zich inspannen om de gevolgen ervan maximaal te beperken.
19.4. Indien de overmachtsituatie een periode van 2 maanden voortduurt, dienen de partijen met elkaar een aanvaardbare oplossing overeen te komen. Indien een dergelijke oplossing niet kan bereikt worden, dan kan deze overeenkomst ontbonden worden op vraag van elke partij. In dit geval is er geen schadevergoeding wegens verbreking van de overeenkomst verschuldigd aan de andere partij.
20. Levering van goederen
20.1. De goederen worden steeds op risico van de klant vervoerd, zelfs indien franco bestemming is verkocht.
20.2. Van zodra de goederen worden aanvaard door de klant, is de verkoper geen vrijwaring verschuldigd voor alle zichtbare gebreken. Vrijwaring van verborgen gebreken is enkel verschuldigd indien de verkoper ervan in kennis wordt gesteld per aangetekend schrijven binnen de 10 dagen na de levering.
20.3. De vrijwaringspicht m.b.t. gebreken in de geleverde goederen strekt zich niet verder uit dan deze van de leveranciers van de verkoper.
20.4. Leveringstermijnen worden enkel bij wijze van inlichting verstrekt en binden de verkoper niet. Vertraging in levering geeft geen recht op schadevergoeding noch op de ontbinding van de overeenkomst.
20.5. Retourzending. Indien een retourzending plaatsvindt, waarmede de verkoper zich niet akkoord mee heeft verklaard en de verkoper toch tot de in ontvangstname overgaat, geschiedt dit steeds onder voorbehoud van rechten en voor rekening van de klant en wordt de zending door ons ter beschikking van de klant en voor zijn rekening en risico opgeslagen.
21. Eigendomsvoorbehoud van geleverde goederen
21.1. Indien de klant zijn verbintenissen niet nakomt behoudt de verkoper zich het recht voor alle leveringen op te schorten, de verkochte goederen te recidiveren of in te houden, de ontbinding van de verkoop in te roepen, ongeacht zijn voorrecht op de goederen of de verkoopprijs ervan.
21.2. De ontbinding van de verkoop geschiedt van rechtswege en zonder ingebrekestelling en zal eventueel door een eenvoudig schrijven aan de klant worden meegedeeld.
21.3. De verkoper behoudt zich het eigendomsrecht voor op de geleverde goederen, onverminderd het risico van de klant met betrekking tot deze goederen.
21.4. Wanneer de geleverde goederen niet betaald zijn, mag er niet ten gunste van derden over beschikt worden bijvoorbeeld ten titel van pand of waarborg.
22. Verhuurvoorwaarden gereedschappen & materieel
22.1. Een normale werkweek zijn 5 opeenvolgende werkdagen van 8 werkuren per dag. De werkdagen, voor de bepaling van de verhuurtermijnen, zijn het geheel van kalenderdagen met uitsluiting van de zondagen en wettelijke feestdagen.
22.2. De huurder is elke partij die van de verhuurder materieel huurt.
22.3. Materiaal is de door de verhuurder aan de huurder verhuurde goederen, eigendom van of in leasing of in huur genomen door de verhuurder. Onder de definitie materieel wordt ook verstaan de gereedschappen die gebruikt worden voor uitvoering van werken bij de klant enz.
22.4. Aanvaarding van het materieel impliceert het akkoord van de huurder met de voorwaarden en geldt als orderbevestiging.
22.5. Een aanvraag voor de huur van materieel dient bij voorkeur schriftelijk te gebeuren.
22.6. De huurder dient de verhuurder onverwijld op de hoogte te stellen van alle rechten of aanspraken die derden menen te kunnen laten gelden op het materieel, evenals van beslag, andere bewarende of uitvoerende maatregelen, deurwaarderexploten, enz.
22.7. In voorkomend geval, vallen alle kosten of formaliteiten die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met inzet in het buitenland, ten laste van de huurder.
22.8. In principe wordt de huur aangegaan voor de duur van één week of een veelvoud daarvan. De huurprijs wordt in ondeelbare fracties van één week berekend, een onbegonnen week geldt als een volledige week., tenzij anders uitdrukkelijk bepaald. Wanneer de bijzondere voorwaarden dit voorzien, is evenwel afrekening per begonnen dag mogelijk, waarbij de weektarieven in ondeelbare fracties van één zevende per begonnen dag worden toegepast.
22.9. De huurperiode vangt aan op de dag van de verzending van het materieel uit de magazijnen van de verhuurder of vanaf de plaats waar het materieel zich bevindt op het moment van verzending. De huurperiode eindigt op de dag van de terugkomst van het onbeschadigde materiaal in de magazijnen van de verhuurder of op de plaats die de verhuurder heeft aangeduid voor de aflevering.
22.10. De huurtarieven zijn gebaseerd op de kosten en omstandigheden op het moment van het aangaan van de overeenkomst.
22.11. Alle belastingen of heffingen van welke aard ook verschuldigd op het gebruik en/of de installatie van het materieel, vallen ten laste van de huurder.
22.12. De verhuurder behoudt zich het recht voor ten allen tijde de overeengekomen tarieven te wijzigen tenzij anders schriftelijk overeengekomen, indien kosten opgenomen in de grondslag voor de tariefberekening (o.a. bijkomende technische vereisten, verzekeringsverplichtingen, enz.) ingevolge een ingrijpen van de overheid of de wetgever zouden wijzigen.
22.13. De huurtarieven zijn exclusief bediening, brandstof en verbruiksstoffen.
22.14. Kosten voor levering, verpakking, laden en lossen, zowel op de plaats van bestemming als bij de verhuurder vallen ten laste van de huurder.
22.15. De huurder kan zijn rechten onder deze voorwaarden niet overdragen zonder schriftelijk akkoord van de verhuurder.
22.16. Indien de huurder zich in een toestand van faillissement, ontbinding, gerechtelijk akkoord of enige andere procedure van samenloop van schuldeisers bevindt, behoudt de verhuurder zicht het recht voor de overeenkomst van rechtswege als ontbonden te beschouwen zonder verdere formaliteit, onverminderd de eventuele toepassing van de vermelde bepalingen.
23. Weglokken van personeel
23.1. Behoudens voorafgaand schriftelijk akkoord van de opdrachtnemer, verbindt de klant, met inbegrip van aanverwante bedrijven, er zich toe geen personeel van de opdrachtnemer weg te lokken of niet onder enige vorm contractueel te binden, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks, binnen een periode van 12 maanden volgend op de laatste dag van hun prestatie of de verlenging van de verbintenis, en dit zowel tijdens de duur van de werkzaamheden of overeenkomst.
23.2. Elke overtreding ter zake zal aanleiding geven tot een betaling van een forfaitaire schadevergoeding van 80 gefactureerde dagen van 8 uur van de overgenomen of afgeworven werknemer.
24. Personeel
24.1. De opdrachtnemer behoudt zich het recht voor, tijdens de duur van de werkzaamheden zijn personeel te vervangen.
24.2. Trainingen opgelegd door de opdrachtgever worden aanzien als gepresteerde tijd. Deze trainingskosten zijn ten laste van de opdrachtgever.
24.3. De opdrachtgever laat steeds op een vlotte wijze toezichthoudend personeel toe van de opdrachtnemer op de plaatsen waar het personeel van de opdrachtnemer is tewerkgesteld. Toezichthoudend personeel bestaat uit de verantwoordelijken van de hiërarchische lijn, veiligheids- en kwaliteitsverantwoordelijken, auditors.
24.4. Ongeacht de reglementering van de opdrachtgever en ongeacht de verbintenissen met de opdrachtnemer blijft het arbeidsreglement en de CAO’s van de opdrachtnemer steeds van kracht voor het personeel van de opdrachtnemer.
24.5. De opdrachtgever zorgt voor eigen rekening en risico, dat:
24.6. Het personeel van de opdrachtnemer, zodra dit op de plaats van opstelling is aangekomen, zijn werkzaamheden kan aanvangen en voorts te allen tijde in de gelegenheid wordt gesteld van zijn werkzaamheden te verrichten gedurende de normale werkuren en bovendien buiten de normale werkuren, indien de opdrachtnemer het noodzakelijk acht het tijdstip van het begin en/of het einde der werkzaamheden buiten de normale werkuren te stellen en hij zulks aan de opdrachtgever heeft meegedeeld.
24.7. Normale werkdagen zijn alle kalenderdagen met uitsluiting van de zondagen, wettelijke feestdagen en zaterdagen. Voor buitenlandse opdrachten worden de Belgische feestdagen gehanteerd voor de bepaling van de normale werkdagen.
25. Wijzigingen in de werk- en personeelsplanning
25.1. Wanneer de klant eenzijdig de uitvoeringsdatum van de werken wijzigt, dan zal de opdrachtnemer naar best vermogen andere opdrachten trachten in te plannen. Wanneer alsnog kosten ontstaan door de plotse wijziging, dan zullen deze kosten gefactureerd worden aan de opdrachtgever tenzij anders bepaald.
25.2. De opdrachtnemer behoudt het recht voor, tijdens de duur van de werkzaamheden het servicepersoneel te vervangen. De hieruit voortvloeiende extra reis- en verblijfskosten is voor rekening van de opdrachtnemer
25.3. De opdrachtnemer streeft er naar de werkzaamheden zonder onderbreking te voltooien, doch wij zijn voor vertragingen in geen enkel opzicht aansprakelijk.
25.4. Indien buiten de schuld van de opdrachtnemer wachttijden voor het personeel ontstaan en wanneer hierdoor meer uren dienen te worden gepresteerd dan gecalculeerd, gelden ook terzake van die wachttijden de normale tarieven.
25.5. Taken kunnen deels op kantoor en deels bij de opdrachtgever worden uitgevoerd.
25.6. De uitvoering van de taken gebeurt tijdens de normale werkuren en –dagen. Elke opgave is, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, gebaseerd op uitvoering onder normale omstandigheden en gedurende de normale werkuren. Normale werkdagen zijn alle kalenderdagen met uitsluiting van de zondagen, wettelijke feestdagen en zaterdagen.
26. Gereedschap – onderdelen – materialen
26.1. Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, zijn bij het uitvoeren van onderhouds- en revisiewerkzaamheden in de vermelde prijzen het gebruik van normale handgereedschappen begrepen.
26.2. Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld zijn de tarieven exclusief materialen en exclusief te vervangen onderdelen of stock van materialen. Het gebruik van groot of speciaal gereedschap en transportmogelijkheden wordt afzonderlijk berekend.
27. Toegang
27.1. De klant voorziet volgende zaken:
– De installatie staat ter beschikking van het personeel. Tijdens de onderhoudswerken moet het gedeelte van de installatie dat onderhouden of gecontroleerd dient te worden volledig ter beschikking zijn van de opdrachtnemer.
– Onmiddellijke toegang tot de installaties.
– Het gebruik van, en de toegang tot alle toestellen en documentatie die door de opdrachtnemer als nodig beschouwd worden. De klant blijft verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn eigendom en geclassificeerde informatie.
28. Veiligheid & hygiëne
28.1. De opdrachtgever stelt kleerkasten, kleedruimte, eetplaats en wasgelegenheid ter beschikking zonder hiervoor kosten aan te rekenen tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.
28.2. De klant voorziet tijdig voor aanvang van de werkzaamheden alle benodigde veiligheidsinformatie.
28.3. De opdrachtgever draagt er zorg voor dat de werknemers van de opdrachtnemer in een veilige en gezonde omgeving worden tewerkgesteld.
28.4. Eventuele benodigde stellingen, ladders, hoogtewerkers, enz. worden door de opdrachtgever kosteloos voorzien tenzij anders vermeld.
28.5. Voor werken in besloten ruimten wordt strikt de wetgeving gevolgd. Er wordt geen werk in besloten ruimte uitgevoerd alvorens de toestemming van de werfverantwoordelijke van de opdrachtnemer.
28.6. Alvorens de personeelsleden van de opdrachtnemer de werkzaamheden aanvangen zorgt de opdrachtgever voor het veilig stellen van de installatie zoals het elektrisch uitschakelen, mechanisch –pneumatisch – hydraulisch vergrendelen, enz. zodat de personeelsleden van de opdrachtnemer gegarandeerd veilig kunnen werken. Een installatie mag nooit in dienst kunnen komen tijdens de werkzaamheden. De installaties dienen in een veiligheidstoestand te verkeren tijdens de werkzaamheden.
28.7. De klant zorgt voor de aanvang der werken voor een grondige veiligheidsopleiding eigen aan het bedrijf van de klant en/of eigen aan de toevertrouwde taak. Het werkvergunningsysteem van de klant wordt duidelijk toegelicht aan de werknemers van de opdrachtnemer. Voor de uitvoering der werken informeert de klant de opdrachtnemer over de brand-, explosie- en intoxicatierisico’s, de te nemen noodmaatregelen, evacuatie e.d.
28.8. Normale veiligheidsuitrusting (persoonlijke beschermingsmiddelen) zoals helm, bril, werkpak, schoenen wordt door de opdrachtnemer voorzien. Speciale of bijkomende veiligheidsuitrusting eigen aan de bedrijfsactiviteiten van de opdrachtgever wordt door de opdrachtgever kosteloos voorzien (bijvoorbeeld adembescherming, zuurpakken, zuurbrillen, gelaatscherm, zuurbestendige handschoenen, brandblustoestellen, enz.)
28.9. Voor eerste verzorging kan het personeel van de opdrachtnemer kosteloos beroep doen op de medische dienst van de opdrachtgever indien aanwezig.
28.10. Het materieel of gereedschap dat door de opdrachtgever ter beschikking wordt gesteld dient altijd in goede staat te verkeren. Slijtage en defecten kunnen niet ten laste gelegd worden voor de opdrachtnemer.
28.11. De opdrachtgever laat de opdrachtnemer toe toolboxmeetings te organiseren in het kader van de VCA-certificatie. Alle andere VCA-voorschriften worden door de opdrachtnemer nageleefd zoals bezoek preventieadviseur, veiligheidsaudits door een erkend organisme enz.
28.12. In het bijzonder is de klant in wiens inrichting werknemers van de opdrachtnemer werkzaamheden komen uitvoeren is ertoe gehouden:
– de opdrachtnemer de nodige informatie te verstrekken ten behoeve van hun werknemers met betrekking tot de risico’s en maatregelen inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk van toepassing in zijn inrichting;
– zich ervan te vergewissen dat deze werknemers de passende opleiding en instructies inhirent aan zijn bedrijfsactiviteit hebben ontvangen;
– het optreden van verschillende opdrachtnemers te coördineren en de samenwerking tussen deze ondernemingen en de zijne bij de uitvoering van de maatregelen inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk te verzekeren.
29. Weigering van levering of bestelling
29.1. De opdrachtnemer behoudt het recht voor om een bestelling of levering te weigeren.
30. Klachten – protesteren van facturen – betwistingen
30.1. Klachten betreffende de levering van goederen moeten ons toekomen binnen de 10 dagen na de levering, en bij aangetekend schrijven. Bij overschrijding van die termijn vervalt elke aanspraak op de opdrachtnemer.
30.2. Betwistingen met betrekking tot de verrichte werkzaamheden dienen schriftelijk binnen de 10 dagen na de verzenddatum van de stukken of informatie die de klant betwist, dan wel binnen 10 dagen na de ontdekking van het gebrek indien de klant aantoont dat hij het gebrek redelijkerwijs niet eerder kon ontdekken, aan de opdrachtnemer te worden bekendgemaakt. Bovengenoemde betwistingen schorten de betalingsverplichting van de klant niet op. Bij overschrijding van die termijn vervalt elke aanspraak op de opdrachtnemer.
30.3. Protest tegen facturen dient te geschieden bij aangetekende bief, binnen de 10 dagen na factuurdatum en met de vermelding van datum en nummer van de factuur.
30.4. Klachten, gegrond of niet kunnen nooit een reden uitmaken voor niet betaling of uitstel van betaling, geheel of gedeeltelijk, der vervallen facturen.
30.5. Bij niet-betaling tegen vervaldatum loopt van rechtswege en zonder ingebrekestelling een nalatigheidsintrest van 8% per jaar. Wanneer de factuur moet worden ingevorderd, is een schadevergoeding verschuldigd van 10% op de nog verschuldigde sommen. De facturen zijn betaalbaar op de plaats van de maatschappelijke zetel van de opdrachtnemer.
30.6. In geval van een terechte uitgebrachte betwisting heeft de opdrachtnemer de keuze tussen aanpassing van het in rekening gebrachte bedrag, het kosteloos verbeteren of opnieuw verrichten van de afgekeurde werkzaamheden of het geheel of gedeeltelijk niet meer uitvoeren van de opdracht tegen een restitutie naar evenredigheid van door de klant reeds betaalde bedrag.
31. Regeling der geschillen – Toepasselijk recht – Wetgeving
31.1. Voor geschillen betreffende de uitvoering of de interpretatie van overeenkomsten, waarop deze voorwaarden geheel of ten dele van toepassing zijn, die niet op minnelijke wijze kunnen geregeld worden of voor de interpretatie van de overeenkomsten, zal naargelang de zaak, worden voorgelegd aan de Rechtbanken te Antwerpen of het Vredegerecht van het kanton Antwerpen, en/of naar keuze van de opdrachtnemer. De arbitrage zal gevoerd worden in de Nederlandse taal.
31.2. Op alle overeenkomsten is, alsook de handelingen die er het gevolg van zijn, is uitsluitend het Belgische recht van toepassing.