Leiderschapsvaardigheden

Leiderschapsvaardigheden spelen een grote rol bij de loopbaanontwikkeling als manager. Technische vaardigheden zijn belangrijk maar daarnaast heb je ook sociale vaardigheden nodig om je vooruit te helpen in je carriĆØre. Een ā€‹ā€‹goede leider beschikt over deze vaardigheden.
Deze ā€˜soft skillsā€™ worden steeds belangrijker naarmate men hoger in bedrijfshiĆ«rarchie komt. Bovendien zijn promotiekansen groter als je eerder succesvol bent geweest in leiderschapsrollen in het professionele of persoonlijke leven.

Leiders zijn in staat om het potentieel van het team naar boven te halen en successen te boeken.
Leiderschap is een dynamisch proces waar leider en volgers elkaar beĆÆnvloeden. Eigenschappen van de leider, de volgers en het ganse team werken op elkaar in. Een leider is zich bewust van de complexiteit van deze drie dimensies. Leiderschap gaat dus niet enkel om de vaardigheden, persoon, of persoonlijkheidskenmerken van de leider.
Leiderschap richt zich ook op niet-economische doelen. Daarom volstaat de rationaliteit van een manager niet altijd om een team te leiden en problemen op te lossen. Een bedrijf heeft niet alleen behoefte aan managers maar ook aan leiders. Leiderschapsvaardigheden behelzen dus veel meer dan zuiver instrumenteel handelen. Door goed leiderschap laat men mensen het beste van zichzelf ontdekken. Een leider houdt voeling met wat er gebeurt in het team.

Oefening baart kunst

Weinig mensen zijn geboren leiders. Daarom is de ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden zo belangrijk. De meesten van ons dienen immers te oefenen om een ā€‹ā€‹goede leider te worden. Hieronder sommen we vaardigheden en gedragskenmerken op die je kunnen helpen om een succesvolle leider te zijn.

Kritisch denken

Goede leiders zijn kritisch voor zichzelf en de organisatie. Zij voorzien mogelijke problemen alvorens ze zich voordoen en proberen deze moeilijkheden te voorkomen. Leiders zien daarnaast potentiƫle kansen in het voordeel van de werknemers en het bedrijf.

Effectief luisteren

Een van de belangrijkste leiderschapsvaardigheden is luisteren. Zonder luistervaardigheden krijgt men geen feedback van anderen. Daardoor heeft men geen idee waarmee teamleden eventueel worstelen.

Feedback is dus de sleutel. Om effectief te luisteren, dient men oogcontact te houden, afleiding te vermijden en gepast te reageren. Hou daarbij in gedachten dat communicatie niet enkel over verbale communicatie gaat. Let in het bijzonder op de lichaamstaal en de gebaren om te begrijpen wat mensen echt zeggen.

Delegeren en medewerkers motiveren

Leiders beĆÆnvloeden hun medewerkers positief. Zij moedigen medewerkers aan en geven energie. Een leider is geen micromanager. Een succesvolle leider delegeert het werk aan zijn medewerkers en laat hen betrokken voelen.Ā  De leider geeft zijn medewerkers kansen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Bij het delegeren geeft hij of zij ondersteuning en houdt toezicht.

Discipline

Discipline is vereist om effectief je doelen te bereiken. Een visie of een goed idee is het nutteloos zonder discipline. Elke ā€‹ā€‹goede leider heeft zelfdiscipline en zorgt ervoor dat anderen in het team ook gedisciplineerd zijn.

Bereidheid om constant te leren

In een snel veranderende omgeving is het belangrijk om constant te leren en jezelf uit te dagen. De kennis die we tijdens onze schooltijd en carriĆØre opgebouwd hebben, wordt steeds sneller minder relevant tegenover wat je kunt en wat je in de toekomst moet leren.

Zoek daarom naar opleidingen die het meest geschikt zijn, rekening houdend met het budget en tijd die beschikbaar is. Door je leergierig op te stellen ontwikkel je sneller.

Bevorder de leercultuur binnen je organisatie. Focus niet enkel op hogere prestaties en prestatieniveaus. Reserveer tijd om te leren. Naast een formele training zijn de ervaringen van anderen ook een leeropportuniteit.

Door een uitgebreidere kennis kan je meer verantwoordelijkheden opnemen. Focus op leercompetenties die buiten uw primaire kennisgebied vallen. Meer kennis en verantwoordelijkheden zullen je uiteindelijk helpen om een grotere leidende rol op te nemen.

Eerlijkheid

Leiders behandelen hun mensen eerlijk. Bovendien bekritiseren ze oneerlijk gedrag binnen hun organisatie.

Conflicten hanteren

Leiders weten om te gaan met moeilijke mensen en conflictsituaties. Leiders zijn eerlijk en recht door zee. Ze staan sterk in hun schoenen. Ze spreken medewerkers aan bij problemen en lossen conflicten op.

Non-verbaal gedrag ā€“ lichaamstaal

Verbale capaciteiten zijn noodzakelijke leiderschapsvaardigheden maar lichaamstaal heeft meestal een grotere impact dan woorden. Sommigen kunnen alleen al door hun persoonlijkheid een zekere macht uitoefenen.
De manier waarop je iets zegt is dus belangrijk. Kom je bijvoorbeeld ā€˜s morgens zuchtend en slenterend de werkplaats of het kantoor binnen? Of wens je iedereen enthousiast een goede morgen?

Een externe manager tijdelijk inhuren? Neem vrijblijvend contactĀ op voor bijkomende informatie.