Condenspotcontrole
Bij een predictief controlesysteem is een goede datacollectie essentieel. De trapman van TLV is bijvoorbeeld een goed apparaat voor de controle van condenspotten. Het testen van condenspotten gebeurt namelijk met een sonde, gekoppeld aan een datacollector (combinatie temperatuur- en ultrasoonmeting), op een zuiver gemaakt contactpunt aan de condenspot. Met een vijltje worden eerst roest en verf verwijderd aan de condenspot zodat een nauwkeurige meting kan gebeuren.
Registratie en inventarisatie van condenspotten
Registreer nauwkeurig de locatie van elke condenspot, eventueel met behulp van bestaande gegevens. Noteer daarnaast zorgvuldig alle gegevens zoals merk, type, toepassing enz. Uiteraard is dit een eenmalige taak. Let daarbij ook op specifieke problemen zoals stoom- en waterslag, foutieve dimensies van condensaatsystemen en slecht ontworpen pijpconfiguraties. De eerste inspectie is meestal de moeilijkste en de meest tijdrovende. Daarnaast worden condenspotten bij voorkeur aangeduid op een grondplan.
Opstellen van het meetbestand
De geregistreerde gegevens slaagt men daarna op in een basisbestand. Een nauwgezette opbouw van het meetbestand is dus noodzakelijk voor de uitvoering van betrouwbare metingen.
Controleren van condenspotten
Naast de werkingscontrole dienen condenspotten bijgevolg eveneens gecontroleerd te worden op lekken aan flensverbindingen, opstelling en juiste toepassing van het type condenspot, montagefouten, uitwendige stoomlekken, geopende bypass kranen, etc.
Door de vele variabelen in een stoomsysteem, bijvoorbeeld tegendruk, is enkel een temperatuurmeting daarom niet de meest betrouwbare indicator.
Een visuele inspectie van condenspotten met atmosferische afvoer is evenmin betrouwbaar omdat zichtbare stoompluimen kunnen ontstaan door revaporiserend condensaat vanwege het drukverschil over de condenspot. De meest betrouwbare meting is dus zodoende een gecombineerde temperatuur/ultrasone meting.
Rapporteren
Het rapport na een inspectie is namelijk hƩt instrument voor een proactief en kostenbewust beleid. Aan de hand van een goed rapport, na de condenspotcontrole, kan de verantwoordelijke een actieplan opstellen op basis van feiten:
- Welk type, model of soort condenspot is het meest aangewezen bij een bepaalde toepassing?
- Welk type of model toont de langste levensduur bij een bepaalde stoomdruk?
- Hoe groot is het financiƫle energieverlies op dag- of jaarbasis?
- Welke condenspotten veroorzaken de grootste verliezen of creƫren in het systeem waterslagproblemen?
- Welke condenspottoepassing heeft de hoogste onderhoudskost?
Een goed rapport maakt melding van:
- Voordruk
- Toepassing (proces, tracing, verwarming, cilinderdroger, ontwatering, ā¦)
- Merk
- Type of soort
- Herstellingsprioriteit
- Procentuele falingsgraad
- Fabriekseenheid of afdeling
- Werkelijke verlieskosten
Het goede rapport verduidelijkt bijvoorbeeld verschillende defecten of problemen zoals:
- Doorblazen
- Lekken
- Blokkeren
- Verkeerde toepassing of slechte opstelling
- Ondergedimensioneerd
- Niet in dienst
- Lage temperaturen
- Andere opmerkingen
Ideale meetfrequentie condenspotcontrole
Uit ervaring is eerder gebleken dat de meest ideale en economische meetfrequentie op 2 maal per jaar ligt voor procestoepassingen en 1 maal per jaar voor verwarming. Een condenspot met een kleine lek kan bijvoorbeeld door erosie op zeer korte termijn doorblazen. Het is daarom uiterst belangrijk om lekkende condenspotten in een vroeg stadium op te sporen en te herstellen.
Benodigde werktijd voor de controle van ongeveer 100 condenspotten
- Ruw geschat 1 dag inventarisatie (eenmalig)
- Ongeveer 1 dag kantoorwerk voor de verwerking van de gegevens (eenmalig)
- 1 dag controle (+ rapportering)
De benodigde tijd is al met al afhankelijk van de plaats en de bereikbaarheid van condenspotten, de aanwezige informatie, de te volgen veiligheidsprocedures, personeelsmedewerking, benodigde vergunningen, enz. Deze schatting is weliswaar op basis van uitvoering onder normale omstandigheden.
Heb je een interim-manager nodig in de organisatie? Neem vrijblijvend contact op.