Interimmanagement: wanneer is de opdracht van een interim-manager geslaagd?
De vraag naar interim-managers neemt toe naarmate men zich meer bewust wordt van de vele voordelen van interimmanagement.
Bedrijven stellen een interim-manager aan voor:
- ingrijpende of kleine transities
- crisismanagement,
- verbeteren van effectiviteit of efficiƫntie
- algemene leiding
- versterken van het managementteam
- het doorvoeren van cultuurveranderingen
- projectmanagement
- opvullen kortetermijnbehoefte van specifieke vaardigheden
- stroomlijnen van bedrijfsprocessen
- doorvoeren van kostenbesparingen
- ā¦
De rol en positie van de interim-manager
De interim-manager vervult een tijdelijke rol of opdracht ten dienste van een bedrijf of organisatie. Interim-managers hebben een andere relatie met de organisatie dan vaste medewerkers. Vanwege die afstand zijn zij juist meestal in staat om bij vraagstukken een objectievere diagnose te stellen.
Elke opdracht heeft specifieke doelen en criteria. Interim-managers komen voor vele uitdagingen en problemen te staan. Zij combineren vaak de taken van een vast directielid, tijdelijke manager, consultant en/of bedrijfscoach. Afhankelijk van de opdracht of de projectfase verschuift het zwaartepunt van de rol. Interimmanagement is dus een speciale vorm van leiderschap.
Belangrijke aspecten zijn namelijk: het nakomen van afspraken, deskundig advies, eerlijkheid, openheid, consequent zijn, goede voorlichting, het halen van deadlines en leveren waarom gevraagd wordt.
Wanneer is een opdracht van een tijdelijk manager geslaagd of succesvol?
Of een opdracht succesvol is, is in vele gevallen een subjectief gegeven. Opdrachtgevers zijn vaak onderdeel van het vraagstuk. In vele gevallen is de opdracht van een interim-manager niet haarfijn afgelijnd. Ook het verwachtingspatroon is voor elk niveau verschillend. Voor een CEO geldt bijvoorbeeld een ander verwachtingspatroon dan voor een afdelingsmanager.
De perceptie van alle berokkenen speelt eveneens een grote rol. Interim-managers, interne/externe klanten, bestuursleden, aandeelhouders en medewerkers kunnen hierover een verschillende visie of verwachtingen hebben.
Voor aanvang van de opdracht dienen daarom de verwachtingen van alle betrokkenen dus zo goed mogelijk op elkaar afgestemd te worden. Verschillende betrokkenen kunnen het probleem anders definiƫren vanuit een eigen invalshoek.
Een blijvende en sterke betrokkenheid van het topmanagement van de opdrachtgever is cruciaal voor het doen slagen van de opdracht van een interim-manager. Hierbij dient de interim-manager voldoende machtsmiddelen hebben om zijn functie uit te voeren.
Interim-management is een vraaggerichte verkoop
De diensten worden meestal aangeboden vanuit de vraag van de klant. Voor aanvang van de opdracht probeert de interim-manager namelijk te achterhalen waar de klantbehoefte ligt. In vele gevallen weet de opdrachtgever niet exact te benoemen hoe hun klantbehoefte eruit ziet. Voor de interim-manager is het dus de kunst om vraaggericht te denken.
Een van de belangrijkste uitdagingen van de interim-manager blijft dus het managen van de verwachtingen van de klant. In elk project is het uiteindelijke doel om te voldoen aan de wensen en verlangens van de klant, ervan uitgaande, dat deze bij aanvang van de opdracht duidelijk zijn afgestemd in de projectdoelstellingen. Een strikt planmatige aanpak om de projectdoelstellingen te behalen is echter niet altijd noodzakelijk of wenselijk.
Belangrijke elementen van een project zijn tijd en kosten. Voor een interim-manager is het dan ook noodzakelijk om de benodigde projecttijd effectief in te schatten en tijdframes te plannen. De tijd van een interim-manager is immers niet oneindig.
Heeft u behoefte aan een interim-manager? Neem vrijblijvend contactĀ op voor bijkomende informatie voor het inhuren van een interim-manager.