Een interim-CEO inhuren

Interim-CEO’s kunnen een organisatie vooruit helpen in afwachting van een vaste aanstelling van een nieuwe CEO. Het aan boord hebben van de juiste mensen voor leiderschapsrollen is in een noodsituatie cruciaal. Met het juiste topteam kan een organisatie immers floreren.

Wanneer het onverwachte toch gebeurt, kan de aanstelling van een interim-CEO het vertrouwen herstellen bij alle stakeholders. Anders gezegd, na een plotseling vertrek van een CEO kan een interim-manager de regie van een organisatie op een soepele wijze overnemen. Hierdoor kan de organisatie zonder al te grote onderbrekingen blijven functioneren.

Wat is een interim-CEO?

Een interim-CEO is een tijdelijke CEO. Een interim-CEO wordt meestal ingehuurd door de Raad van Bestuur. Hij of zij heeft een tijdelijke rol tot er een permanente vervanger wordt aangenomen. Deze interim-manager vervult dus namelijk de volledige rol van Chief Executive Officer. De interim-CEO is dus de hoogste in rang binnen de organisatie.

Interim-CEO’s zijn verantwoordelijk voor het slagen of falen van een organisatie, vooral in crisissituaties. Tijdens crisissituaties hebben organisaties vaak een vaste hand nodig.

Meestal wordt een interim-CEO ingehuurd door een plotse afwezigheid van de CEO. Dit vermindert de impact van het plotse vertrek van de vorige CEO. Het zorgt eveneens voor een vlottere overgang naar een nieuwe Chief Executive Officer die de interim-CEO zal vervangen.

Interim-CEO inhuren: redenen

Een bestaan verschillende redenen om een interim-CEO in te huren. Mogelijke redenen zijn namelijk:

  • Vacature staat open wegens overlijden of ernstige ziekte van de CEO of bedrijfseigenaar
  • Functie is beschikbaar door plotseling ontslag van de CEO
  • Functie staat open omdat CEO verlof moet opnemen voor langere periode
  • Functie staat open omdat CEO tijdelijk een andere functie zal opnemen binnen een internationale organisatie
  • De huidige CEO heeft niet de vaardigheden om succesvolle veranderingen te begeleiden

Eisen gesteld aan een interim-CEO

  • De kandidaat moet op korte termijn beschikbaar zijn
  • De interim-CEO heeft een ruime ervaring in het managen van een bedrijf
  • De interim-CEO heeft unieke vaardigheden om een crisis te beheersen
  • De interim-manager moet succesvol kunnen werken in een tijdelijke situatie
  • Snel en succesvol werkrelaties opbouwen en onderhouden met belanghebbenden
  • Sterke vaardigheden op het vlak van transitiemanagement

Interim-CEO in middelgrote ondernemingen

Soms vallen goed geleide middelgrote ondernemingen onverwacht zonder CEO. Meestal beschikt men niet over een gekwalificeerde vervanger of kan men geen sleutelfiguur deze functie laden bekleden. De zoektocht naar een nieuwe CEO kan namelijk soms maanden duren. Tijdens deze overgangsperiode is er daarom een interim-CEO nodig.

Belangrijke factoren waarmee men rekening dient te houden alvorens men een interim-CEO inhuurt:

  • Wat zijn de doelen en doelstellingen voor het inhuren van een interim CEO?
  • Wat is de algemene toestand van het bedrijf?
  • Wat is de bedrijfscultuur?

Wat zijn de doelen en doelstellingen van de middelgrote onderneming tijdens de transitie?

De doelen en doelstellingen dienen duidelijk te zijn voor de aandeelhouders, bedrijfseigenaar of raad van bestuur alvorens een interim-CEO wordt aangenomen:

  • Bestaat er werkelijk behoefte om iemand het bedrijf te laten leiden totdat een vaste CEO wordt aangenomen?
  • Zijn er maatregelen nodig die een negatieve invloed hebben voor de nieuwe CEO? Voorbeelden van ingrepen zijn: kostenbesparingen, ontslagen, optimaliseren van activa, …
  • Zijn er financiële herstructureringen nodig of is het bedrijf failliet?
  • Moet het bedrijf verkoopsklaar gemaakt worden? Dient de interim-CEO de bedrijfseigenaars door het verkoopproces te leiden? Dient de interim-CEO de investeerders te ondersteunen?
  • Moet het bedrijf kapitaal aantrekken omdat het in een groeifase bevindt? Is er nieuw talent nodig?
  • Is de CEO of bedrijfseigenaar plots overleden en dient de CEO ad interim een opvolgingsplan of nalatenschapsinstructies uit te voeren?

Wat is de actuele toestand van het middelgrote bedrijf?

Bepaalde factoren kunnen een bedrijf spoedig in een onverwachte transitie brengen.

  • De ondernemer of bedrijfsleider is overleden en laat onopgeloste problemen achter. Mogelijk ontbreekt er een opvolgingsplan.
  • Een financiële crisis kan leiden tot de verkoop van de activa van het bedrijf of de liquidatie ervan
  • Een financiële herstructurering waarbij het bedrijf door een buitengerechtelijke herstructurering gaat. Soms leidt dit onvermijdelijk tot een faillissement.

De bedrijfstoestand is ook een belangrijk element voor de interim-CEO.

  • Een startup die niet over de structuur beschikt als een volwassen bedrijf
  • Een duurzaam bedrijf met een goede marktpositie, standvastige groei en ervaren managementteam
  • Ondermaats presterend bedrijf dat bijsturing nodig heeft om het potentieel volledig te benutten
  • Een bedrijf in moeilijkheden waarvoor een turnaround noodzakelijk is

Afhankelijk van de factoren zoals hierboven vermeld, zal de interim-CEO bepaalde vaardigheden en methoden van leiderschap aan de dag leggen. Anders gezegd, een bedrijfsreorganisatie vergt bijvoorbeeld andere vaardigheden dan een bedrijf in stand te houden. Bij een normale bedrijfsvoering lijkt de taak van de interim-CEO namelijk meer op een babysitter. Deze interim-manager waakt over de bedrijfsprestaties tot er een vaste CEO op post is. Kortom, de focus van het managementteam ligt dus in deze omstandigheden op de normale verderzetting van de bedrijfsactiviteiten.

Bij een reorganisatie dient de interim-manager in het bijzonder een diplomatisch leider te zijn met uitstekende communicatieve vaardigheden. De interim-CEO begeleidt de medewerkers en het managementteam bij de uitvoering van het reorganisatieplan.

Bij een volledige turnaround zal de aanpak eerder snel en actiegericht zijn. De bedrijfsomgeving heeft over het algemeen minder structuur. De middelen zijn vaak schaars. De interim-CEO pakt namelijk de zaken eerder praktisch aan in deze snel veranderende omgeving.

Kortom, bijzondere situaties vergen specifieke, zakelijke en emotionele vaardigheden. Een financiële crisis dient bijgevolg anders aangepakt te worden dan een noodsituatie door het onverwachts overlijden van een bedrijfsleider.

Het prijskaartje voor het inhuren van een interim-CEO

Een interim-CEO werkt zowel voor de profit- als non-profitsector. De vergoeding voor een interim-CEO is vergelijkbaar met het loon en de secundaire arbeidsvoorwaarden van een reguliere CEO met dezelfde anciënniteit. Dagtarieven voor een interim-CEO beginnen ongeveer vanaf 1200 tot 1800 euro. De prijs is echter afhankelijk van de opdracht. In het zogenaamde middensegment voor interim-managers ligt het gangbare tarief iets lager.
Een interim-manager heeft steeds het risico dat er na een klus tijdelijk geen opdracht beschikbaar is. Een interim-manager schoolt zich bovendien ook zeer geregeld bij. Deze twee factoren zitten bijvoorbeeld ook vervat in het dagtarief.

We werken nauw samen met onze klanten om hun meest complexe zakelijke uitdagingen op te lossen. Een interim-CEO nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op.