Kmo’s doen beroep op interim-managers

Bedrijven moeten zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe economische omstandigheden om te kunnen overleven. Bij het ontstaan van een economische crisis heerst er een klimaat van onzekerheden en voortdurende aanpassingen in bedrijfsstructuren.

De jaren na de bankencrisis werden in het westen gekenmerkt door heel wat faillissementen, fusies, overnames, afslankingen en reorganisaties. Zelfs mooie bedrijven zag men steeds meer omvallen. Ondernemers van redelijk gezonde bedrijven hadden in deze moeilijke economische tijden moeite om het hoofd boven water te houden. Bedrijven deden steeds meer beroep op interim-managers.

Het zijn niet alleen de zwakke broertjes die het loodje leggen in woelige economische tijden. Organisaties dienen daarom zeer flexibel te anticiperen op externe en innovatieve veranderingen. In een laagconjunctuur moeten ondernemers het roer durven omgooien en besluiten nemen. De concurrentiestrijd en de globalisering nemen steeds verder toe waardoor er een grotere dynamiek in het bedrijfsleven ontstaat. Door de crisis komen pijnpunten in ondernemingen aan de oppervlakte. Tekortkomingen in organisaties zijn vlugger duidelijk. Deze zwakke punten dienen efficiënt aangepakt te worden.

Redenen inhuren van een interim-manager

In de huidige economische omstandigheden doen niet alleen multinationale bedrijven beroep op een interim-manager. Ook kmo’s huren namelijk externe hulp in om verschillende redenen. Door schaalvergroting moeten bepaalde bedrijven soms heel snel groeien en ontstaan er ook problemen op managementniveau waardoor interim-managers een betaalbaar alternatief zijn voor de aanwerving van gekwalificeerde werknemers.

Bedrijven krijgen steeds minder tijd om door een leerproces te gaan. Kmo’s schakelen een interim-manager in voor tijdelijke knowhow en ervaring bij generatiewissels, fusies, overnames, groei, enz. Het binnenhalen van extra kennis kan een belangrijk concurrentieel voordeel opleveren voor een kmo.

Bij een crisis een interim-manager inhuren

De hulp van interim-manager wordt ook ingeroepen bij een crisis of dreigend faillissement. De eerste stap is meestal een oplossing te zoeken voor het overleven op korte termijn. Voor de langere termijn moet er namelijk een goed plan uitgevoerd worden dat de basis vormt voor een betere toekomst.
Er wordt in deze situaties adequaat en snel ingegrepen. Bij zo’n crisissituatie bestaan er echter verschillende mogelijke maatregelen, afhankelijk van de situatie waarin het bedrijf zich bevindt. Bedrijfsonderdelen afstoten, herfinanciering, ontslagronde, verkoop van het bedrijf, betalingstermijnen herzien, herziening van commerciële overeenkomsten, … behoren bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.

Interim-managers als ervaringsdeskundigen

Interim-managers kennen echter meestal de specifieke eisen van de kleine en middelgrote bedrijven. Zij bieden in het bijzonder een zeer goed alternatief wanneer men niet over het budget of de tijd beschikt om mensen op te leiden. In bepaalde situaties heb je namelijk snel een expert of ervaringsdeskundige nodig.

Interim-manager nodig? Contacteer ons nu.